Bosje komt zo, Bosje komt zo, …

In de gemeenteraad van zo’n twee jaar geleden (28 oktober 2021) werd de vraag gesteld door raadslid Pieter Boudry voor de uitwerking van een bosplan voor Scherpenheuvel-Zichem. We hebben niet de indruk dat er op dat vlak sedertdien vooruitgang is geboekt in onze stad.

In het weekend van 17 tot en met 19 november 2023 was het “Boomweekend”.  Uit de lokale pers vernemen wij twee voorbeelden van hoe men in de buurgemeenten met het boomweekend is omgegaan:

  • Ondanks het kletsnatte weer kwamen op zaterdag 18 november meer dan 60 ouders met hun kindje naar de start van het geboortebos van Diest. Op een stuk grond aan de Acaciastraat besliste de gemeenteraad eind 2021 om een geboortebos aan te planten voor elke kleine Diestenaar. (Hageland Expres 19 november 2023)
  • Tijdens een boomplantactie van Natuurpunt en het Aarschots stadsbestuur staken vrijwilligers vandaag in het kader van het Vlaamse Boomweekend de handen uit de mouwen om een vijf hectare groot perceel tussen het Tienbunderbos en het centrum van Rillaar te bebossen. (HLN 18 november 2023)

Hieronder nog een 11-tal voorbeelden uit Aarschot en Diest:

Daarom de vragen van het stadSZteam:

  • Is er ondertussen werk gemaakt van een bosplan voor Scherpenheuvel-Zichem?
  • Waarom was er in de buursteden, en bij uitbreiding gans Vlaanderen, wel activiteit omtrent het boomweekend, en hier in onze stad Scherpenheuvel-Zichem helemaal niks?
  • Voorstel van het stadSZteam: Het stadSZteam stelt voor om werk te maken van een geboortebos voor Scherpenheuvel-Zichem. Staat het gemeentebestuur er voor open om het initiatief van een geboortebos te onderzoeken om ook te realiseren?
  • Voorstel van het stadSZteam: Het stadSZteam stelt voor om werk te maken van een voedselbos/plukbos/fruitbos voor Scherpenheuvel-Zichem (cf een alternatieve volkstuin). Staat het gemeentebestuur er voor open om dit initiatief van een voedselbos/plukbos te onderzoeken en ook te realiseren?

1 thought on “StadSZteam pleit voor bosbehoud in Scherpenheuvel-Zichem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *