Nieuw stadspark vol onkruid of zonnebloemen?

De velden van het nieuwe stadSZpark liggen er onverzorgd bij

Het stadsbestuur koopt gronden aan voor een nieuw stadspark. Dat is genoteerd. Alvast meer bomen in een stad vol bomen. In afwachting daarvan staat het onkruid er ondertussen heel hoog, met de Canadese fijnstraal als grote winnaar. Deze plant is een exoot en schadelijk voor het ecosysteem door zijn dominantie. Volgens experten zou slechts 1 van die fijnstralen 500 zaailingen kunnen voortbrengen en die 500 zaailingen brengen op hun beurt ook weer 500 zaailingen voort. Dan zit je al aan een potentieel van tienduizenden nieuwe plantjes en dat gaat zo maar door.

Binnen afzienbare tijd zal je dit onkruid dus zien verschijnen in de vele tuinen van de inwoners van onze stad want de fijnstraal verspreidt zich heel makkelijk.

Met zo’n 5 ha aan onkruidzaad krijg je het potentieel om 2.500 ha in te zaaien.

De vorige eigenaar – de kerkfabriek – zorgde blijkbaar beter voor die gronden dan de huidige.
Het stadSZteam stelt daarom voor om het advies van landbouwers te volgen over hoe je een ongebruikt terrein onderhoudt. Die zullen zeggen dat je een veld nooit te lang onbewerkt mag laten. Het groeit vol met onkruid dat veel nieuw zaad produceert, altijd miserie. Geen enkele boer laat dit gebeuren. Er twee keer per jaar eens met een culter doorgaan en het blijft proper. Of gewoon iets nuttigs inzaaien dat voorkomt dat er ongewenst onkruid groeit.

Goed voor de bijen

Zo is een eenvoudige bloemenweide al beter dan wat er nu staat en het is ook nog eens goed voor onze bijen. Zo helpen we ook voortrekkers als imker en verdelger van Aziatische hoornaars Nicky Torbeyns, die een succesvolle crowdfunding lanceerde voor zijn ‘Wij voor de bij’-initiatief. “Sommige van die hoornaarnesten zaten vlakbij het centrum van Scherpenheuvel.”, zegt hij.

Het stadSZteam zal voor de eerstvolgende gemeenteraad een voorstel indienen

Voor dit jaar is het te laat, de herfst en winter staan voor de deur, maar we kunnen al plannen maken voor 2024.

Gemeenteraadslid PieterBoudry zal voor het stadSZteam op de volgende gemeenteraad in september een positief voorstel doen om het veld in 2024 vol zonnebloemen te zetten, zoals veel andere gemeenten dat ons al met succes hebben voorgedaan. Dit zal de gemeente een fraai zicht geven op een domein dat hoog gelegen is en van ver te zien zal zijn.

Meer zonnebloemvelden in Vlaams-Brabant

Dit is ook in lijn met de plannen van de provincie Vlaams-Brabant. Zij moedigen gemeenten aan om zonnebloemen te planten voor de lokale verfraaiing dankzij het zuiders uitziende landschap, zoals nu al het geval is in Boutersem, Haacht en Herent. Zonnebloemvelden dragen ook bij tot de biodiversiteit en de provincie stimuleert ook lokale voedselproductie.

Bron Wikipedia: “Canadese fijnstraal

Bron provincie Vlaams-Brabant: “Genieten van een zonnebloemenzee in Vlaams-Brabant

Bron vrt-site: Vlaams-Brabant zet in op zonnerbloemen

Bron Hageland Actueel: Verdelger Aziatische hoornaar Nicky heeft het druk: “Eén nest zit dicht bij het centrum van Scherpenheuvel “

Ter info: zie ook onze kritische vragen over het stadSZpark gesteld aan het bestuur in de gemeenteraad van mei 2023: Voorstelling van de plannen voor het nieuwe stadspark in de gemeenteraad. Raadslid Pieter Boudry kwam tussen met enkele pertinente vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *