Boskap Stenen Molenwijk in Scherpenheuvel

Alle bomen zijn weg!

Er werden, tegen de afspraak in, te veel bomen gekapt bij de uitvoering van de 4e fase van de ontwikkeling van de Stenen Molen wijk in Scherpenheuvel-Zichem.


Gebied dat ontbost is voor de 4e faze van de ontwikkeling van de Stenen Molenwijk

Ontbossing gaat voort

Scherpenheuvel-Zichem, dat zich een ‘groene’ stad noemt, is al vele jaren lang een grote ontbosser. Volgens de Bospas 2014-2022 werd er in die 8 jaar 98.893 m2 ontbost op het grondgebied Scherpenheuvel-Zichem en werden 46 vergunningen tot ontbossing verleend.

Bij de uitvoering van de ontwikkeling van de woonwijk de Stenen Molen werd opnieuw met de grove borstel gewerkt en werden koudweg álle bomen gekapt wat ingaat tegen de afspraken gemaakt met het Vlaams Agentschap Natuur & Bos (ANB). Zo werd er expliciet vermeld dat hoogstammige bomen binnen de ontboste oppervlakte niet automatisch mochten worden gekapt en mee konden worden geïntegreerd binnen de tuinen van de woningen. Uit de genomen foto’s van de omwonenden blijkt duidelijk dat er verschillende oude eiken werden gekapt die hadden kunnen blijven staan als deel van een tuin. Er werden volgens de inwoners zelfs bomen gekapt buiten de bouwpercelen tot op de privéterreinen van omwonenden.

Broedseizoen

Ook over de timing, midden in het broedseizoen, dat het ANB voorziet van 1 maart tot 1 juli, zijn er vragen. Zo is het leefgebied van minstens twee koppeltjes grote bonte spechten vernield. Ook bij de controlefunctie van de stad zijn er enorm veel vragen of die wel voldoende zou zijn uitgeoefend.

3 thoughts on “Boskap Stenen Molenwijk in Scherpenheuvel

  1. En dan nu de ham vraag : wat gaat er aan gedaan worden ? Bij een particulier word de vergunning in getrokken en krijg je serieus hoge boetes per boom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *