StadSZteam vraagt actie voor de verkeersveiligheid op de Mannenberg

Mannenberg, een zwart punt in Scherpenheuvel-Zichem

Helaas mochten we enkele weken geleden een dode en zwaargewonde betreuren ten gevolge van een ongeval op de Mannenberg.

Dat we deze straat als een zwart punt in onze gemeente mogen beschouwen blijkt uit de vele ongevallen die gerapporteerd werden door de politie de afgelopen jaren:

  • 12 augustus 2023: 1 dode en 1 zwaargewonde  (kruispunt aan het café)
  • 21 mei 2023: fietser gewond na aanrijding op het fietspad (ter hoogte van TOTAL tankstation)
  • 17 januari 2023: fietser  aangereden op kruispunt Schransstraat#Mannenberg
  • 17 maart 2022: fietser gewond door aanrijding door vrachtwagen (Mannenberg#Tieltsebaan)
  • Jaarverslag PZ Demerdal van 2021: “In S-Z deed de Mannenberg het weer erg slecht, met maar liefst 8 ongevallen. Hier vielen 1 dode, 2 zwaargewonden en 11 lichtgewonden.”
  • Jaarverslag PZ Demerdal van 2020: “5 ongevallen op de Mannenberg, alle met lichtgewonden”

Naast deze slechte cijfers is er ook het breed onveiligheidsgevoel. En al zeker de voetgangers en fietsers laten hun bezorgdheid horen omdat er tussen de Action en de Delhaize nergens een veilige oversteekplaats is. Omdat het vaak heel druk is op deze weg, is het steeds erg risicovol om de baan over te steken. Ook de kruispunten Mannenberg#Tieltsebaan en Mannenberg#Schransstraat zijn hels om te kruisen als voetganger of fietser.

In eerdere vragen omtrent verkeersveiligheid heeft de burgemeester aangegeven dat de Mannenberg een gewestweg is, en dat eventuele aanpassingen door het AWV (agentschap wegen en verkeer) moeten gebeuren. En dat er communicatie is met het AWV om problemen aan te pakken. Graag hadden we hier wat meer concrete info over gehad.

Pieter Boudry zal in naam van het stadSZteam de volgende vragen stellen aan het bestuur

  1. Kan het bestuur een overzicht geven van alle ongevallen in de periode van 2013-2023, en dit specifiek voor de Mannenberg, alsook 4 andere vergelijkbare straten/punten in Scherpenheuvel-Zichem waar de mééste ongevallen gebeuren? (we denken bijv. aan Westelsebaan in Averbode en Diestsestraat in Scherpenheuvel)?
  2. Welke acties vraagt of onderzoekt dit bestuur vandaag in samenwerking met en aan AWV om de verkeersveiligheid van deze straten te verbeteren? Gaat dit over snelheidsbeperkingen, verkeerslichten, heraanleg naar ronde punten, het aanbrengen van verkeersremmende elementen, het aanleggen van extra oversteekplaatsen voor voetgangers en/of fietsers,…?
  3. Welke maatregelen kan en wil de gemeente wel zelf nemen op korte en lange termijn om de verkeersveiligheid te verbeteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *