Cashpunten in Scherpenheuvel-Zichem: meer en beter bereikbaar

Situatie

De snelle afbouw van het fysieke banknetwerk zorgde er de laatste jaren voor dat cashautomaten verdwenen. Op het Isabellaplein in Scherpenheuvel kan je voortaan terecht in een Cash punt van Batopin. Batopin is een nieuw samenwerkingsverband van Belfius, ING, KBC en BNP Paribas Fortis. In zo’n Cash punt kunnen de klanten van alle banken terecht voor geldafhalingen.

Het aantal bankkantoren en -automaten daalt. Dat heeft uiteraard te maken met de digitalisering. Steeds meer mensen betalen digitaal en hebben geen cash meer op zak. Maar er zijn ook mensen die minder digitaal zijn en nog wel met cash betalen. Dat is ook hun (goed) recht. Elke burger moet aan zijn eigen rekening kunnen om er geld af te halen of op te zetten.

Er is al heel wat inkt gevloeid over het nieuw cashpunt in het centrum van Scherpenheuvel op sociale media, het ongenoegen is groot, de kritieken breed, hier zat niemand op te wachten. De conclusie van velen is dat de service is achteruitgegaan in Scherpenheuvel-Zichem, zowel op het vlak van bereikbaarheid, gebruiksgemak, veiligheid & privacy. Vele inwoners werden hier het slachtoffer van.

Motivering

Hieronder een korte opsomming waar de problemen zich situeren en waar dit stadsbestuur een oplossing zou moeten voor voorzien om zoveel mogelijk tegemoet te kunnen komen aan de noden en zorgen van onze inwoners en toeristen:

  • Toegankelijkheid – Personen met een handicap

    Geldautomaten en banken verwijderen is een probleem voor personen met een handicap. Maar ook voor ouderen, minder mobiele mensen, of personen die niet kunnen lezen. We kunnen er niet omheen dat ouderen en mensen die niet mee zijn met de digitale trends, vasthouden aan oude banktradities waar een nabije direct toegankelijke bankfaciliteit cruciaal is om hun vrijheden te behouden.

    De NHRPH ( Nationale Hoge Raad Personen met een Handicap ) herinnert ons eraan dat de banksector een openbare dienst is. Dat betekent dat iedereen het moet kunnen gebruiken.

    Bankgebouwen worden beschouwd als publiek toegankelijke gebouwen. Ga je (ver)bouwen, dan dien je in Vlaanderen rekening te houden met de ‘Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening van 5 juni 2009 inzake toegankelijkheid. Op www.toegankelijkgebouw.be vind je informatie over deze regelgeving. Je vindt er ook het ‘Handboek toegankelijkheid publieke gebouwen’, werktools en heel wat tips voor het realiseren van toegankelijke gebouwen.

    We mogen samenvatten dat in het cashpunt van Scherpenheuvel-Zichem een loopje werd genomen met deze regelgeving rond toegankelijkheid. Dit moest veel en veel beter.

    https://www.inter.vlaanderen/sites/default/files/Wenkenblad_toegankelijkheid_bankgebouwen.pdf

    • Bereikbaarheid & nabijheid

    Naast de gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk de vindbaarheid en de bereikbaarheid van de CASH-punten cruciaal. Verdere verplaatsingen naar cashpunten is opnieuw een nieuwe barrière die mensen moeten overkomen.

    • Minder mobielen

    De verwijdering en herplaatsing van de geldautomaten vormt een groter probleem voor personen met een beperkte mobiliteit, voor bejaarden, voor personen met een handicap, mensen in een rolstoel. De draaideuren en de hoogte van de automaten vormen een probleem voor sommige mindervaliden. Schuifdeuren zouden hier een oplossing kunnen bieden.

    Er is vb ook geen voorziening voor kort-parkeren voor personen met een handicap recht voor de deur om voor hun de toegankelijkheid en bereikbaarheid te verhogen.

    • Digitaal analfabeten

    Ook voor hen die slachtoffer zijn van de digitale kloof die steeds sneller uitdiept wordt het niet makkelijker wegens onpersoonlijk en geen bankpersoneel in de buurt om te helpen. Ook voor personen die niet actief zijn op het internet en geen gebruik maken van digitale bankdiensten.

    • Ondernemers

    Het verdwijnen van geldautomaten geeft ook problemen voor de uitbating van veel handelszaken, onder andere kleinhandel, ambulante handelaars, kermisactiviteiten, restaurants of cafés. De omzet van de dag moet vaak gestort worden einde dag, en in plaats van voor het bankautomaat te kunnen parkeren en veilig een storting te doen, zijn velen nu verplicht met veel cash geld een grotere afstand af te leggen, op straat, om te kunnen storten.

    • Toeristen

    De beperkte toegankelijk- en bereikbaarheid tot geldautomaten in onze stad kan nadelig zijn voor het toerisme en de daarmee gepaard gaande handel  die daar gewoonlijk van geniet. Zowel in horecazaken, winkels, als op de markt is met cash betalen een recht. Hoe meer de toegang tot cash geld bemoeilijkt wordt, hoe moeilijker het wordt gemaakt om de financiële transacties in Scherpenheuvel-Zichem te maximaliseren.

    • Privacy

    Door de afwezigheid van tussenschotten wordt ook de privacy van de gebruikers geschaad. Door het niet verduisteren van de buitenvensters wordt niet alleen de privacy van de gebruiker geschaad  maar kan dit tevens aanleiding geven tot beroving ter plaatse of tijdens een latere “Home Invasion”.

    Plan

    Hoewel de stad Scherpenheuvel-Zichem geen direct zeggenschap heeft over de strategische keuzes van de banken kan het lokale stadsbestuur wel verordeningen en reglementeringen opleggen maximaal tegemoet te komen aan bovenstaande bezorgdheden van onze inwoners.

    De stad Scherpenheuvel-Zichem kan maatregelen nemen om, onder andere op het niveau van stedenbouwkundige vergunningen, de plaatsing van geldautomaten (met inbegrip van bankdiensten) te vergemakkelijken en in het bijzonder voor bejaarden, gehandicapten of kwetsbaren (toegangsdeur, eventuele trappen, hoogte van de schermen, parkeer mogelijkheid, etc…)

    De stad Scherpenheuvel-Zichem kan met de banksector gesprekken openen over de dekkingsgraad in onze gemeente en over de plaatsing van nieuwe verdelers om alle wijken van de gemeente te dekken, rekening houdend met de dekking van alle deelgemeenten. Het kan reglementering bespreken zodat meer privacy kan worden voorzien door tussenschoten en meer verduisterde ramen aan het cashpunt.

    De stad Scherpenheuvel-Zichem kan een (hogere) belasting innen op elk bankautomaat. Burgemeester Hans Vandenbergh (CD&V) van Bekkevoort vb argumenteerde dat hun belasting destijds was ingevoerd (750 euro) omdat de banken personeel vervingen door automaten. Nu wordt hun belasting verhoogd naar 5.000 euro per bankautomaat omdat veel automaten simpelweg werden afgeschaft.

    Het College van Burgemeester en Schepenen kan de banken die partner zijn bij de projecten van Batopin en Jofico informeren over de bezorgdheden van onze inwoners en gebruikers van de Cashpunten binnen onze stad.

    De stad Scherpenheuvel-Zichem kan initiatieven nemen om de CASH-punten enerzijds meer kenbaar te maken en anderzijds de mensen die begeleiding of gebruikers-initiatie nodig hebben te faciliteren hierin met trainingen of initiatiecursussen.

    Besluit

    Wij hopen dat het stadsbestuur de noden en zorgen deelt van haar inwoners en hier een concrete oplossing en antwoord op formuleert en invoert.

    Daarom breng ik onderstaande artikels ter stemming op de gemeenteraad van Scherpenheuvel-Zichem van 2 maart 2023:

    Art. 1

    De stad Scherpenheuvel-Zichem verbindt zich ertoe om de toegankelijkheid van de bankautomaten in Scherpenheuvel-Zichem te verbeteren.

    Art. 2

    De stad Scherpenheuvel-Zichem verbindt zich ertoe om de gebruiksvriendelijkheid & privacy van de cashpunten in Scherpenheuvel-Zichem te verbeteren.

    Art. 3

    De stad Scherpenheuvel-Zichem verbindt zich ertoe om een belasting op de bankautomaten in Scherpenheuvel-Zichem te innen per geldautomaat.

    Art. 4

    De stad Scherpenheuvel-Zichem verbindt zich ertoe om een omgevingsvergunning en reglementering uit te werken waarin alle criteria worden bepaald die worden opgelegd voor alle cashpunten op het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem.

    Pieter Boudry – Gemeenteraadslid Scherpenheuvel-Zichem
    GSM : 0479/924126
    Pieter.boudry@stadSZteam.be   www.stadSZteam.be

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *