Toelichting

De problematiek rond het schoolzwemmen laaide de laatste weken weer hoog op. De basisschool O.L.V. van Scherpenheuvel haalde zelfs de nationale pagina’s van de kranten en het journaal van de nationale tv-zenders. (link)

Onze kinderen kunnen hoe langer hoe minder (goed) zwemmen. Voor scholen waar zich geen zwembad op het grondgebied van de stad of gemeente bevindt komen de kosten voor het busvervoer bovenop de inkomprijs, die bovendien nog eens hoger ligt dan deze voor de inwoners van de stad of gemeente waar het zwembad gelegen is.

Kostprijs

Basisscholen snoeien daarom steeds meer in het schoolzwemmen. Uit een bevraging van hogeschool UCLL bij ruim 500 scholen blijkt dat 28 procent het voorbije jaar minder zwemlessen heeft georganiseerd. De belangrijkste reden om zwemuren te schrappen, is dat het voor de scholen duurder wordt.

Niet enkel het schoolzwemmen is hier de dupe van, maar ook de zwemclubs en triatlonclubs ondervinden hier last van, lees hogere kostprijzen.

Scherpenheuvel-Zichem

Onze stad sloot haar eigen zwembad in 2016, om diverse redenen. Volgens het stadsbestuur omwille van betonrot en renovatiekosten, maar zeker ook uit besparingsoverwegingen. (link)

Hierdoor moesten onze scholen, zwemclubs en andere gerelateerde clubs zoals o.a. de triatlonclubs uitwijken naar zwembaden in de naburige steden. Met alle gevolgen die hieruit voortvloeien. Minder en minder kinderen leren (goed genoeg) zwemmen. Sportclubs worden aan hun duurder lot overgelaten.

Noodkreet

Tot op heden heeft het stadsbestuur nog geen gehoor gegeven aan de noodkreten van zowel de scholen als de betrokken clubs. Nochtans is de sluiting van het zwembad een serieuze besparing aan onderhoudskosten en loonkosten, waardoor er veel middelen vrijkomen die deels moeten worden ingezet om te compenseren voor de extra kosten die onze schoolkinderen en inwoners sinds 2016 moeten maken als ze willen (leren) zwemmen.

Niet kunnen zwemmen kan levensbedreigend zijn voor onze dierbare jeugd, als kind maar ook later als volwassene. Vandaar dat de stad zijn uiterste best moet doen om het doel te bereiken dar ieder kind kan zwemmen. Ter info: volgens het WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie – Verenigde Naties) is in Europa, verdrinking de derde belangrijkste oorzaak voor kindersterfte in de levensjaren 5 tot 9 jaar, en zelfs de tweede belangrijkste voor de levensjaren 10 tot 14 jaar (referentie)

Vraag voor tussenkomst

Een lokaal bestuur heeft de mogelijkheid om sociale voordelen toe te kennen aan alle leerlingen van alle scholen op het ganse grondgebied, mede binnen het kader van het Decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007, Hoofdstuk II, AfdelingI. (BIJLAGE 1)

De tussenkomsten kunnen gebeuren op basis van voorgelegde facturen. Ze kunnen gelden voor alle leerlingen van elke school op het grondgebied met uitzondering van de leerlingen waarvoor de Vlaamse overheid al in gratis zwemmen voorziet.

Agendapunt op de gemeenteraad van 28 maart 2024

Wij hopen vanuit het stadSZteam dat het stadsbestuur tegemoet komt aan de sportieve en levensreddende noden van hun burgers, ouders, kinderen en sporters.  Daarom vraagt het stadSZteam de goedkeuring van volgende punten die ter stemming voorgelegd worden

Art. 1

Het stadsbestuur verbindt er zich voor het schoolzwemmen toe om het verschil in kostprijs tussen inwoners en niet-inwoners van naburige zwembadgemeenten ten laste te nemen. (bijvoorbeeld 1euro/kind momenteel in Aarschot)

Art. 2

Het stadsbestuur verbindt er zich voor het schoolzwemmen toe een forfaitaire tussenkomst te voorzien per enkele rit naar en van het zwembad van 2,5 euro per leerling.

Art. 3

Het stadsbestuur verbindt er zich voor de zwemclubs (zwemmen/triatlon) toe een extra subsidie te voorzien die het verschil dekt tussen de inkomprijs voor clubs van naburige zwembadsteden en clubs van buitenaf? We stellen een bedrag voorop van 7 euro/uur, dit is het verschil dat momenteel betaald moet worden door de clubs, om redenen die hierboven werden aangehaald.

Art. 4

Het stadsbestuur verbindt er zich ertoe om de hierboven vermelde artikelen, onder voorbehoud van goedkeuring, ten laatste te laten ingaan op 2 september 2024 bij de start van het nieuwe schooljaar 2024-2025.

2 thoughts on “StadSZteam vraagt tussenkomst Stad Scherpenheuvel-Zichem voor Schoolzwemmen en Zwemclubs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *