Vraag naar properheid

Regelmatig krijgen we de vraag van verschillende inwoners of fietspaden en voetpaden die vol met gevallen bladeren en andere smurrie liggen, kunnen schoongeveegd worden. Zeker in de herfst en winterperiode is de noodzaak pertinent. In combinatie met regen en ijzel kan dit tot extra gladde fietspaden leiden. Vooral langs drukke wegen met veel passerende auto’s kan een uitschuiver met fiets of bromfiets fatale gevolgen geven.

Veegplan

Heel wat gemeenten hebben een “veegplan”. Een veegplan is een plan die pleinen, voetpaden en fietspaden in onze stad rein houdt en dit volgens een vast schema. Elke straat wordt vb minstens één keer per jaar onder handen genomen. Een veegbeurt omvat het verwijderen van onkruid op een ecologische manier, grondig vegen van zand om kruidgroei minder kansen te geven, opruimen van zwerfvuil, rioolkolken ledigen en bladresten verwijderen.

Dat plan zorgt ervoor dat fietspaden goed berijdbaar blijven door zwerfvuil, bladeren, steenslag en allerhande smurrie weg te halen. Omdat Scherpenheuvel-Zichem pretendeert een fietsvriendelijke gemeente te zijn, vinden we met het stadSZteam belangrijk dat er een veegplan komt.

Sommige steden opteren zelfs om in de jaarplanning van het veegplan voor sommige straten een parkeerverbod op te leggen op het grondig reinigen mogelijk te maken. In die straten staan er bijvoorbeeld te veel wagens om veilig en vlot te kunnen werken. Bewoners van deze straten krijgen tijdig een aankondiging in de brievenbus. Deze jaarplanning kan ook beschikbaar gemaakt worden op de website van de stad. In straten met minder of geen geparkeerde wagens kunnen de veegwerken verlopen zonder parkeerverbod. 

Praktisch

Er is een goede beschrijving van een veegplan op de “mooimakers” website:

https://mooimakers.be/kenniswijzer/artikel/een-veegplan-om-de-openbare-ruimte-proper-te-houden

Een noodzakelijk onderdeel om de openbare ruimte proper te houden is het manueel en/of machinaal vegen. Bij vegen denken we direct aan verharde oppervlakken, maar we moet ook voldoende aandacht besteden aan niet-verharde oppervlakken zoals plantbakken, plantsoenen, parkjes, boomspiegels, wandelpaden, verkeersbermen,… Een hulpmiddel om het vegen zo optimaal mogelijk te laten verlopen is het opstellen van een veegplan. Hierbij moeten we een aantal aandachtspunten in het achterhoofd houden alvorens we keuzes beginnen maken:
Een statische of dynamische aanpak: een statische aanpak werkt op een vast patroon wat eenvoudig te beheersen is maar niet altijd even efficiënt. Dynamisch vegen houdt in dat je rekening houdt met de te bereiken schoonheidsgraad. 
Manueel of machinaal vegen (of de combinatie) in functie van bereikbaarheid en verharding. Manueel vegen geeft kansen aan minder geschoold personeel, is zeer visueel in het straatbeeld, verhoogt het gevoel van sociale controle en kan ook gebeuren op niet-verhard terrein. 
De keuze van materialen en machines in de optiek van wat je zelf wil doen en waar je dit wil doen. Dit hangt ook samen met het beoogde personeelsbeleid en de mogelijkheden tot investeren (al dan niet met subsidies) .
Voorgaande zal ook sterk afhankelijk zijn van wat je zelf wil uitvoeren en wat externen uitvoeren. Via een lastenboek kan je aan externen vrij duidelijk omschrijven wat je verlangt en kan je er ook een duidelijk kostenplaatje tegenover plaatsen. In veel gevallen zal er echter een combinatie zijn van inzet van eigen personeel en middelen met ondersteuning van derden welke dan meestal op een vaste frequentie veegacties uitvoeren. 

Hierbij ook een stappenplan hoe een veegplan op te maken voor Scherpenheuvel:

https://mooimakers.be/sites/default/files/2020-04/200313%20veegplan.pdf

Communicatie

Ook vernamen we dat vragen over gebroken glas op fietspaden onbeantwoord bleven. Dat dit niet altijd onmiddellijk kan worden opgelost, daar zal de inwoner van onze gemeente wel begrip voor hebben, maar dat er geen antwoord komt blijft moeilijk liggen.

Ook obstructies op voetpaden die hier heel lang blijven liggen (zie voorbeeld aan de Spordel en lagere school OLV in Scherpenheuvel) en kinderen met ouders dwingen om op de openbare weg te lopen zorgen voor veel onbegrip. Mag dit zomaar? En zeker zonder afgezet gebied noch bebording en communicatie?  

Het stadSZteam stelt de volgende vragen op de gemeenteraad van 21 december 2023:

  • Kan en zal er een “veegplan” opgesteld worden en gecommuniceerd worden op de website van Scherpenheuvel-Zichem zodat ervoor kan worden gezorgd dat voetpaden, pleinen en fietspaden het ganse jaar door veilig begaanbaar en berijdbaar blijven, alsook onze stad in zijn algemeenheid properder en netter kan worden?
  • Kan er aandacht worden besteed aan de communicatie zodat vragen over problemen op fietspaden en voetpaden en problemen met de openbare netheid in het algemeen ook effectief beantwoord worden?

1 thought on “StadSZteam vraagt voor een structureel “veegplan” voor pleinen, fiets- en voetpaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *