Agendapunt:  Klokkenluidersregeling

Toelichting

Op 18 november 2022 werd een wijziging aan het Bestuursdecreet bekrachtigd die een aangescherpte klokkenluidersregeling invoert. Hierdoor is elk lokaal bestuur sinds 11 december 2022 verplicht een intern meldpunt te hebben waar stadsmedewerkers terecht kunnen voor het melden van inbreuken die gebaseerd zijn op informatie uit de werkomgeving. Meer dan een half jaar later is deze decretale verplichting nog niet uitgevoerd.

Momenteel heeft de stad Scherpenheuvel-Zichem wel een reglement voor klachtenbehandeling, maar dit is niet in overeenstemming met de klokkenluidersregeling. Het gaat enkel over klachten van burgers naar het stadspersoneel toe, niet over klachten vanuit de stadsmedewerkers.

Het meldingskanaal in het kader van de klokkenluidersregeling is de algemeen directeur, als hoofd van het personeel.

Decreet Lokaal Bestuur – Afdeling 2. De algemeen directeur en de adjunct-algemeen directeur

Artikel 170. (01/01/2019- …)

(…)

Hij staat aan het hoofd van het personeel van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en hij is bevoegd voor het dagelijkse personeelsbeheer.

(…)

Volgens de nieuwe Afd. 6 Klokkenluiden, vanaf het nieuwe art. III.60/1 in het bestuursdecreet, moet de gemeente de nieuwe regeling, en wat melders kunnen doen, ook vermelden op haar website (art. III.60/9, 4e lid). Dit is bij ons weten nog niet gebeurd.

Besluit

Wij hopen dat het stadsbestuur haar decretale verplichtingen zal nakomen en hier concrete acties rond onderneemt.

Daarom vraag ik om volgende artikels te stemmen en goed te keuren: 

Art. 1

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem verbindt zich ertoe om zo spoedig mogelijk een meldpunt voor klokkenluiders op te richten zoals voorzien en bekrachtigd in een wijziging aan het Bestuursdecreet van 18 november 2022.

Art. 2

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem verbindt zich ertoe om de klokkenluidersregeling op haar website te plaatsen volgens art. III.60/9, 4e lid van Afd. 6 van het Bestuursdecreet (bron).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *