stadSZteam vraagt ondertekening Charter Werftransport

Gemeenteraad 25 mei 2023

Gemeenteraadslid Pieter Boudry van de onafhankelijke stadspartij stadSZteam vraagt de ondertekening van het Charter Werftransport in Scherpenheuvel-Zichem.

Met de vele lopende en geplande bouwprojecten in Scherpenheuvel-Zichem moeten we alles doen wat kan om de verkeersveiligheid van onze inwoners en schoolgaande kinderen te verbeteren.

De correcte naleving van het Charter Werftransport is cruciaal om samen met de aannemers en inwoners een veilige werfomgeving te creëren.

Pieter Boudry – raadslid

Vrachtverkeer davert langs onze kinderen door het stadscentrum

In het centrum van Scherpenheuvel en de deelgemeentes zijn diverse bouwprojecten lopende (Molenveste, Basiliq, Ten Heuvel, Ter Bomen, The Oak House, Fleur de Lys…). Dit resulteert in permanent werfverkeer waarbij zware vrachtwagens en landbouwvoertuigen door het centrum van Scherpenheuvel en de deelgemeentes denderen. Dit gebeurt ook op momenten dat onze kinderen naar school gaan, te voet of met de fiets. Omdat er niet altijd een gescheiden fietspad is, moeten de kinderen zich soms tussen de auto’s en het vrachtverkeer begeven. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, want vrachtwagens, hoe voorzichtig ze ook zouden zijn, hebben een dode hoek waardoor ze kleine fietsertjes niet altijd kunnen opmerken. De straten zijn smal en het vrachtverkeer heeft soms zelf moeite om overal gedraaid te raken. Vandaar ook de schade die geregeld te zien is, bijvoorbeeld aan het centraal rond punt in Scherpenheuvel of in de bocht van de Prattenborgstraat. Bovendien werden sommige straten onaangekondigd afgesloten waardoor kinderen hun normale route plots niet meer konden volgen.

Files en slechte vooruitzichten

Het gevolg laat zich raden: ouders brengen hun kinderen massaal met de auto naar school, waardoor het net voor of na schooltijd zeer druk is. Dit leidt tot files aan het rond punt. Zo is de vicieuze cirkel compleet: er is steeds meer gemotoriseerd verkeer omdat de alternatieven te gevaarlijk of onaangenaam worden.

En het is ook geen tijdelijk fenomeen. Er zijn nog tal van werken gepland in onze stad (een 250-tal appartementen, een nieuw dienstencentrum, een nieuw stadspark,…) waardoor er nog voor vele jaren werfverkeer door de drukke stadscentra zullen rijden.

Het Charter Werftransport tekenen kan helpen

Als Scherpenheuvel-Zichem dit Charter zou ondertekenen en naleven geeft onze stad een duidelijk signaal dat ze inzet op een veilige en leefbare stad. Ze kan dan eenvoudig in dialoog gaan met aannemers en scholen om het werfverkeer in schoolomgevingen constructief aan te pakken.

Wat zijn de doelstellingen van dit charter?

1. Dat iemand in de rol van aanspreekpunt van Scherpenheuvel-Zichem actief communiceert met aannemers en bouwheren over het werftransport in de buurt van schoolomgevingen. Samen wordt gezocht naar alternatieve routes voor werftransport, waarbij schoolomgevingen en routes met veel kwetsbare weggebruikers vermeden worden.

2. Geen werftransport met tractoren in de bebouwde kom en de schoolomgevingen, indien dit kan worden vermeden.

3. Geen werftransport voor werven gelegen in schoolomgevingen tijdens de begin- en einduren van de scholen.

4. Het werftransport maakt zoveel mogelijk gebruik van het hoger wegennet.

5. Er worden inspanningen gedaan om de werfroutes proper te houden.

6. Dat de lading afgedekt wordt als deze veel stofhinder kan geven.

Meer dan 100 Vlaamse gemeenten tekenden al, Scherpenheuvel-Zichem (nog) niet

Het Charter Werftransport werd al ingevoerd in meer dan 100 Vlaamse gemeenten, met positieve resultaten, maar Scherpenheuvel-Zichem is hier tot op heden nog niet bij. ‘Daarom zal ik aan het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem vragen om zich ertoe te verbinden om het Charter Werftransport zo spoedig mogelijk te ondertekenen’, zegt gemeenteraadslid Pieter Boudry.

Naast de ondertekening verwachten we ook handhaving door de politie

Het ondertekenen van het charter is één ding, afspraken met de sector maken en ook de naleving controleren is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Laten we als gemeenschap niet wachten tot er een ernstig ongeval gebeurt om pas daarna in actie te schieten. Met dit voorstel van het stadSZteam kunnen we al deels de weg van en naar school veiliger maken voor onze kinderen.

Pieter Boudry – raadslid

Bijlage:  https://charterwerftransport.be/

——————————————————————————————————————–

Website: www.stadSZteam.be

Facebook: https://www.facebook.com/stadSZteam

E-mail: info@stadSZteam.be

Lijsttrekker stadSZteam Pieter Boudry

Gsm: 0479/92 41 26

pieter.boudry@stadSZteam.be

1 thought on “stadSZteam vraagt ondertekening Charter Werftransport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *