Het gaat niet goed met het psychisch welzijn van het personeel van Scherpenheuvel-Zichem

Ondermaats en zorgwekkend 

Het was even verschieten op de vorige gemeenteraad. De bespreking van de resultaten van een bevraging over het psychisch welzijn van het personeel van de stad heeft duidelijk sporen nagelaten. De burgemeester had het over slechte en ondermaatse cijfers. De voorzitter van de gemeenteraad omschreef de toestand als zorgwekkend. 

Algemeen directeur licht toe 

De algemeen directeur zei een signaal in hoofdletters te hebben gekregen van het personeel en schreef dit deels toe aan een organisatie in verandering (o.a. de integratie van stad en OCMW). Er komen focusgroepen met groepjes van het personeel waarover verslagen worden gemaakt. Ook komt er een actieplan rond oktober 2023. 

Tussenkomst van Pieter Boudry van het stadSZteam 

Ons raadslid Pieter Boudry zei dat hij het stadsbestuur wel hoorde schrikken, maar dat de inwoners misschien wel zeggen het hen niet verwondert? Gelukkig ziet de algemeen directeur de ernst van de situatie in. De resultaten van de bevraging zijn inderdaad zeer beschamend. We scoorden met Scherpenheuvel-Zichem ondermaats op bevlogenheid, tevredenheid, aanbevelingsscore, stress, uitputting, distantie, burn-out-risico, voorspelde uitval, pestgedrag, beslissingsruimte, rolduidelijkheid, vaardigheidsbenutting, leermogelijkheden, communicatie, inspraak, strategie, enzovoort… Er lijkt ons te weinig sense of urgency te zijn. Het gepresenteerde actieplan was neergepend op 1 enkel A-4tje, dat mocht meer zijn geweest, 4 maanden na de ontvangst van de resultaten. Zeker omdat wij met Scherpenheuvel-Zichem op zo goed als élk vlak, op élk onderwerp, slechter tot héél veel slechter scoren dan het Vlaams gemiddelde van lokale besturen. Zorgwekkend én beschamend dus.

Herbeluister het fragment over dit onderwerp op de gemeenteraad van 27 april 2023

Visie van het stadSZteam 

We zijn er 100% van overtuigd dat een aangename, positieve omgeving voor werknemers tot de beste resultaten leidt. Talloze studies tonen dit aan. In het geval van het personeel van Scherpenheuvel-Zichem is het vanzelfsprekend dat een competent leiderschap, een gedragen visie en plan en een positieve sfeer de dienstverlening aan onze inwoners ten goede komt. In het stadSZteam zit ook heel wat ervaring wat het leiden van teams in diverse bedrijven betreft. De trend die je de laatste jaren ziet, is om minder met hiërarchische structuren te werken, maar eerder met vlakke structuren met gedeeld leiderschap en tijdelijke projectteams. Iedere werknemer moet betrokken worden bij de doelstelling en dat creëert enthousiasme en een positieve dynamiek.  

Zoals Winston Churchill ooit zei: “een pessimist ziet een moeilijkheid in elke uitdaging, een optimist ziet een uitdaging in elke moeilijkheid”. Wij geloven met het stadSZteam steevast in het optimisme dat de gemeente de vele uitdagingen aankan met een positieve aanpak.  

Enkele studies:  

https://www.jobat.be/nl/art/7-hefbomen-voor-een-betere-werksfeer

https://artiflex.com/ik-zoek-werknemers/kennisbank/het-geheim-van-een-positieve-werksfeer

https://www.tempo-team.nl/werkgevers/werkplezier/werksfeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *