Hoe verliep de gemeenteraad van 27 april 2023?
Op de gemeenteraad van donderdag 27 april legde ons stadSZteam met raadslid Pieter Boudry weer enkele heikele punten aan het stadsbestuur voor.
Het ging om zijn bedenkingen bij de jaarrekening, de kosten aan de kerk van Zichem, ondermaatse kampeerautoplaatsen, treuzelen met de ondersteuning bij het ter beschikking stellen van leerwerkplekken, het laattijdig oprichten van een deontologische commissie en ten slotte de waterstoring die heel wat inwoners enkele maanden geleden heeft getroffen.
Jaarrekening 2022. Niet zo goed bezig.
Vanaf de voorstelling van de jaarrekening door de financieel directeur krijgen raadsleden welgeteld één volle dag om die te analyseren. Te weinig, vond Pieter Boudry.
De cijfers worden rooskleuriger voorgesteld dan ze initieel werden begroot bij het begin van de bestuursperiode.
P. Boudry, raadslid
Dat geldt zowel voor de relatief lage autofinancieringsmarge – die aangeeft aan in hoeverre onze stad financieel gezond is – als het schuldaflossingstempo, dat vertraagt. Wij zijn goed bezig, zong het stadsbestuur in koor. En wij zeggen van niet, zo vervolledigden wij het refrein.
Bron: https://www.scherpenheuvel-zichem.be/jaarrekening-stad-en-ocmw
De kosten van de kerk in Zichem. Hulp van bovenaf.
Het voornaamste punt heeft te maken met de slechte toestand waarin de kerk van Zichem zich bevindt en de kosten die dat met zich meebrengt. Miljoenen euro’s dreigen uit de stadskas (wat een synoniem is voor uw geld, van de inwoners) weg te vloeien voor een project waarvan de burgemeester zelf zegt dat het wel eens een ‘financieel debacle’ zou kunnen worden zonder hulp van bovenaf. Hopelijk stond hij toen in de basiliek, maar wij vrezen dat hij gewoon de Vlaamse overheid bedoelde. Het agendapunt om hier een gedetailleerde stand van zaken en toekomstplannen te krijgen… werd uiteraard weggestemd. (agendapunt stadSZteam ‘kerk van Zichem’)
Ondermaatse kampeerautoplaatsen. Goed idee, maar we stemmen het weg.
Het is geweten dat de verblijfsaccommodatie voor toerisme in Scherpenheuvel-Zichem al lange tijd te wensen overlaat. Daar waar er vroeger nog hotels en een camping waren zijn die nu uit het straatbeeld verdwenen. Hier zouden plaatsen voor campers een deel van de oplossing kunnen zijn om meer toeristen naar het stadscentrum te lokken. De schepen zei dat ze voor het idee gewonnen was, maar dat ze zich niet wilde vastpinnen ‘in tijd en ruimte’. Met andere woorden: ze gaat akkoord met de analyse én mogelijke oplossing, maar het agendapunt werd toch weggestemd. (agendapunt ‘kampeerautoplaatsen’)
Treuzelen met de ondersteuning bij het ter beschikking stellen van leerwerkplekken. Gedaan met treuzelen, we doen het gewoon niet.
Bij het stadsbestuur heeft men een eigenaardige uitleg voor het niet willen inzetten van gesubsidieerde werkkrachten voor het invullen van enkele werkplaatsen waarvoor mensen met lage arbeidskansen in aanmerking komen: ‘We hebben niet de mensen om ze te begeleiden’ zegt de schepen. Neem nu het voorbeeld van de groendienst, zeggen wij dan. De ploegbaas krijgt er naast zijn vaste werkman er een quasi gratis werkman bovenop. Het stadsbestuur wil de “gratis extra werkkrachten” blijkbaar niet. En ondertussen klagen ze over onderbezetting en een te grote workload. Wij vanuit het stadSZteam zien hierin een win-winsituatie, u niet? Het agendapunt werd uiteraard weggestemd.
Laattijdig oprichten van een deontologische commissie. Het is van moeten.
Al van begin maart 2023 legt de Vlaamse overheid de verplichting op aan de gemeenten om een deontologische commissie op te richten. U mag raden welke stad er niet tijdig bij was om deze op te richten? Juist. Dit agendapunt werd wel goedgekeurd, met lange tanden, maar toch. Waarom? Het is decretaal verplicht. (agendapunt stadSZteam)
De waterstoring die heel wat inwoners enkele maanden geleden heeft getroffen. Drup, drup, drup.
Geen bijkomend agendapunt van Pieter Boudry deze keer, maar een vraag aan het stadsbestuur. Voor sommigen liggen de problemen van de waterstoring niet meer heel vers in het geheugen. Toch was dit een heel vervelende periode voor heel wat van onze inwoners. Het water drup, drup, druppelde letterlijk uit de kraan. Wij vinden dat het stadsbestuur hier toen in gebreke bleef. Zowel op organisatorisch vlak, als in de communicatie. Zij vonden… van niet.
Wij gaan door met gezonde oppositie.
Het voorgaande schrikt ons echter niet af en waren we eigenlijk al gewoon. We gaan blijven aankaarten wat er allemaal beter kan en gelukkig moeten we onze politieke ‘vrienden’ niet overtuigen, maar wel jullie, de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem, die een beter beleid verdienen.
Pieter Boudry – Gemeenteraadslid Scherpenheuvel-Zichem GSM : 0479/924126 Pieter.boudry@stadSZteam.be www.stadSZteam.be |
Het volledige geluidsfragment van de gemeenteraad van 27 april 2023 kan herbeluisterd worden op onderstaande link:
http://www.scherpenheuvel-zichem.be/gemeenteraad-27-april-2023-zittingsverslag-audio