19 september 2024

Plannen voor de restauratie van de kerk van Zichem en impact voor het toekomstig budget voor Scherpenheuvel-Zichem

Pieter Boudry vroeg naar de stand van zaken betreft de werken aan de kerk van Zichem. In 2023 werden de instandhoudingswerken afgerond aan de kerk van Zichem, met een kostprijs van ongeveer 5.6 miljoen. Hiervan is ongeveer de helft betaald door onze stadskas, de rest werd betaald door Vlaanderen. Intussen staat de kerk vol stellingen, in een bevroren toestand, zonder vooruitzicht op een voortzetting van de werken. Er zou nog eens een veelvoud aan miljoenen nodig zijn om de kerk volledig te restaureren. Als dit, in het slechtste geval, voor het grootste stuk zou worden gefinancierd door de stad, dan blijft er de komende jaren amper nog budget over voor andere investeringen.

De burgmeester antwoordde dat een eerste raming van de restauratiekosten zou liggen tussen de 10 en 15 miljoen Euro liggen. Als de stad hiervan opnieuw de helft moet betalen is dit niet haalbaar. “Dan moeten we hier onze winkel sluiten.” dixit de burgemeester.

De restauratiekosten zijn namelijk niet mee openomen in de meerjarenplanning, dus zou je kunnen “stellen” dat de kerk in de huidige toestand in een soort bevroren situatie zit waarbij de stellingen rond de kerk er nog heel lang kunnen blijven staan. Geen geld. Geen plannen. Geen vooruitgang.

Die boodschap werd gegeven aan de bevoegde Vlaamse minister. Een studiedienst is bezig met mogelijke volgende stappen en komt met een rapport tegen eind 2024. Het resultaat is dat de kans dat er in volgende legislatuur nog “iets” zal gebeuren zo goed als nihil is en we dus vertrokken zijn voor jaren van absolute stilstand in dit dossier.
 
De stellingen rond de kerk werden echter aangekocht en niet gehuurd. We vroegen daarom naar de kostprijs van de stellingen die aangekocht waren:

  • Steigers toren 199.000€ (waarvan de stad: 39.800 euro) excl. 21% BTW
  • Steigers buitengevels: 353.000€ (waarvan de stad: 70.600 euro) excl. 21% BTW
  • Steigers interieur: 212.000€ (waarvan de stad: 42.400) excl. 21% BTW 

Totaal kost van de stellingen inclusief BTW bedraagt dus maar liefst €924.440 (!) waarvan de stad 20% zelf heeft moeten betalen. We hopen dat we binnenkort onze stellingen niet gaan moeten restaureren zoals in Brussel met het gerechtsgebouw is moeten gebeuren… Opnieuw enorm veel belastingsgeld die niet naar onze inwoners of andere investeringen gaat.

Herbeluister vraag en antwoord tijdens de gemeenteraad:

De tijdelijke routes door en rond het kerkhof van Scherpenheuvel 

Sinds dit schooljaar is er een doorgang voorzien dwars door het kerkhof van Scherpenheuvel om kinderen van en naar de basisschool te brengen. Ze worden steeds onder begeleiding van leraars van en naar parking Smets gebracht, waar ouders hen kunnen ophalen. Dit zou een tijdelijke oplossing zijn omdat het stadsbestuur het initiële plan, namelijk een veilige doorgang weg “rondom” het kerkhof, niet tijdig gerealiseerd kreeg.

Het stadSZteam steunt initiatieven die ten goede komen aan extra veiligheid voor kinderen rondom de school. Minder auto’s die langs de school naar de Mariahalparking rijden komt de veiligheid namelijk ten goede. Maar het moge duidelijk zijn dat deze tijdelijke oplossing niet ideaal is. Uit respect en seriniteit ten aanzien van de overledenen en de nabestaanden zou de weg echter zo snel als mogelijk rondom het kerkhof moeten lopen en er niet dwars doorheen.

Daarom vroeg Pieter Boudry hoe en wanneer de definitieve route zou gerealiseerd worden. De burgemeester antwoordde dat onderhandelingen bezig zijn met de eigenaar van de grond maar dat er momenteel geen zicht is wanneer hier een akkoord rond gevonden zal kunnen worden. De burgemeester bevestigde ook dat de doorgang enkel bedoeld is voor de schoolkinderen, steeds onder begeleiding, en dus niet voor inwoners of toeristen die van de parking naar het centrum willen gaan. Het stadSZteam drong er op aan om snel werk te maken van de definitieve weg rondom het kerkhof.

Herbeluister vraag en antwoord tijdens de gemeenteraad:

Solidariteitsmechanisme tussen de stad en de kerkfabrieken en/of religieuze orden van Scherpenheuvel-Zichem 

Op de gemeenteraad van 25 april 2024 stelde het stadSZteam voor om een solidariteitsmechanisme op te zetten tussen de verschillende lokale kerkfabrieken en religieuze orden om elkaars tekorten bij financiële verliezen te compenseren. Nu moet de belastingsbetaler van Scherpenheuvel-Zichem de tekorten betalen wanneer de kerkfabrieken in het rood gaan. Met een solidariteitsmechanisme zou dit ons veel belastingsgeld kunnen besparen.

Omdat we de afgelopen legislatuur als inwoners reeds een gigantische som aan stedelijke middelen hebben besteed aan verschillende kerkfabrieken, leek ons een overleg hierover tussen het stadsbestuur en het Centraal Kerkbestuur (CKB) aangewezen, gelet ook op de specifieke context van Scherpenheuvel-Zichem, met de basiliek, de abdij en veel andere kerkgebouwen. In het antwoord toen konden we vernemen dat de burgemeester dit ter sprake zou brengen tijdens het jaarlijkse overleg (in juni 2024) over het budget met het centraal kerkbestuur.
 
Niet dus… De burgmeester bevestigde dat het overleg op 10 juli weldegelijk plaatsvond, maar dat de vraag niet werd gesteld door “een vergetelheid van de burgemeester”. Mogen we dit antwoord (opnieuw) heel erg teleurstellend vinden? Opnieuw een belofte die niet wordt nagekomen.

Het stadSZteam zal blijven ijveren voor solidariteit tussen de kerkfabrieken om grotere dossiers te bekostigen zodat de belastingsbetaler van Scherpenheuvel-Zichem hier niet voor moet blijven opdraaien.

Herbeluister vraag en antwoord tijdens de gemeenteraad:

Verkeerssituatie Hoeve

Totaal kost van de stellingen inclusief BTW bedraagt dus maar liefst €924.440 (!) waarvan de stad 20% zelf heeft moeten betalen. We hopen dat we binnenkort onze stellingen niet gaan moeten restaureren zoals in Brussel met het gerechtsgebouw is moeten gebeuren… Opnieuw enorm veel belastingsgeld die niet naar onze inwoners of andere investeringen gaat.

Dit was een agendapunt ingediend door een inwoner conform het decreet lokaal bestuur, waarbij iedere burger een verzoekschrift kan indienen bij de gemeenteraad, stadsbestuur en directeur. De inwoner vraagt voor snelheid remmende maatregelen (zone 30, enkel plaatselijk verkeer) in de straat Hoeve in Testelt om de veiligheid en leefbaarheid van de bewoners van die straat te verbeteren. Alhoewel de gemeenteraad niet bevoegd is voor deze zaken (maar wel het stadsbestuur van schepenen en burgemeester, die dit soort zaken doorverwijst naar de politiecel die op 16 september zal samenkomen), is er wel een discussie geweest op de gemeenteraad met verschillende visies van de partijen.

Pieter Boudry heeft op de zitting aangegeven dat het probleem nu eindelijk eens au serieux dient genomen te worden (het werd namelijk al meermaals aangekaart op de gemeenteraad), dat er een degelijk antwoord moet worden gegeven aan het buurtcomité en dat er onafhankelijk advies moet komen van een mobiliteitsexpert die kan aangeven wat de beste maatregelen moeten zijn om deze straat veiliger en leefbaarder te maken. We volgen het sowieso verder voor u op.

Herbeluister vraag en antwoord tijdens de gemeenteraad:

Het volledige audioverslag van de gemeenteraadsziting van 12 september 2024 kunt u terugvinden op de website van Scherpenheuvel-Zichem via deze link:

https://www.scherpenheuvel-zichem.be/gemeenteraad-12-september-2024-zittingsverslag-audio

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *